Do zoo nebo na Karlštejn s uprchlíky z Ukrajiny? Hledáme dobrovolníky

Válka na Ukrajině trvá už přes pět měsíců. A přestože se může zdát, že se situace uprchlíků v Česku ustálila, opak je pravdou. Aby u nás mohli lidé z Ukrajiny žít bez větších překážek, je potřeba jim pomoci s adaptací. Young Caritas proto vyzývá všechny, kdo chtějí jakkoliv pomoci, aby se stali našimi dobrovolníky.

Do zoo nebo na Karlštejn s uprchlíky z Ukrajiny? Hledáme dobrovolníky

Do začleňování uprchlíků do české společnosti se může zapojit každý, kdo žije v Praze a chce smysluplně využít svůj volný čas. Každý, kdo rád pomáhá druhým nebo koho baví práce s dětmi a jejich rodinami, a rád by je podpořil při cestě životem v Česku.

Chci se stát dobrovolníkem

8

A jak by taková pomoc s adaptací měla vypadat?

Především se jedná o dlouhodobou spolupráci na dobrovolné bázi od září roku 2022. Setkávat se můžeš pravidelně s jedinci, ale i celými skupinami lidí z Ukrajiny a pomáhat jim třeba s procvičováním češtiny nebo s vyplňováním domácích úkolů. Pokud jsi více akční, zájemce můžeš vzít na procházku v místě jejich bydliště a dát jim zaručené tipy na dobrou kávu nebo jim ukázat tvůj oblíbený podnik či park. Kromě toho se můžeš zúčastnit nejrůznějších sportovních aktivit, výletů či exkurzí třeba na Pražský hrad.
Pokud nemáš tolik času na pravidelná setkávání, uvítáme tvou pomoc i při jednorázových akcích pro děti i dospělé na výletech či workshopech. Lidé z Ukrajiny se rovněž potýkají s překážkami třeba při návštěvě u lékaře, na pracovních pohovorech nebo při vyřizování dokumentů na úřadech, což by pro tebe měla být hračka, která nezabere víc než několik hodin.

 

Proč se stát dobrovolníkem u Young Caritas? To je otázka, kterou si položí asi každý.

AIMG_0074

 
  1. Nový jazyk - Kromě toho, že si procvičíš svou angličtinu, kterou budeš aktivně používat, můžeš pochytit i některá ukrajinská slova. Naše jazyky jsou si velmi podobné, a co se hodí v životopise více, než rozšířený počet jazyků?
  2. Potvrzení praxe - Pokud navážeš s Young Caritas spolupráci, můžeš od nás dostat potvrzení o praxi, které se hodí například při podávání přihlášek na vysokou školu nebo ve chvíli, kdy se ucházíš o nové zaměstnání. Jednat se může o potvrzení o práci s dětmi, o práci s uprchlíky atd.
  3. Osobní rozvoj - Co více ti může dobrovolnictví přinést než to, že rozšíříš své obzory, vyzkoušíš si něco nového, poznáš zajímavé lidi s odlišnou kulturou a možná navážeš nová přátelství na celý život? Zároveň si osvojíš lektorské dovednosti a získáš zkušenost z neziskového sektoru. Dostaneš příležitost zrealizovat svůj vlastní workshop.
  4. Školení, přednášky, supervize a kurzy zdarma - Nabízíme vstupní proškolení, průběžnou podporu a konzultace koordinátora dobrovolníků, pravidelné supervize, přátelskou atmosféru, získávání nových vědomostí a dovedností.
  5. Záznam v životopise - Dobrovolnická zkušenost vypadá v životopise vždy skvěle! Motivační dopisy jsou fajn, ale výčet zkušeností a znalostí, které ti dobrovolnictví dá, ti přinese nejeden plusový bod.

 

Co potřebuješ k tomu, aby ses stal dobrovolníkem Young Caritas?

MicrosoftTeams-image (13)

 
  • Měl bys být starší 15 let.
  • Dobrovolničit může každý, ať už jsi student, pracující, na rodičovské dovolené nebo čerpáš důchod.
  • Spolehlivost, trpělivost, empatický přístup.
  • Schopnost komunikace s dětmi a dospělými.
  • Komunikace s koordinátorem dobrovolníků.
  • Účast na odborném školení a supervize.
  • Uzavření dobrovolnické smlouvy.
  • Čistý trestní rejstřík.
  • Množství času stráveného dobrovolnictvím je jen na tobě a tvých časových možnostech.
 

Jestli tě naše výzva zaujala, ozvi se nám přes odpovědní formulář na tomto odkazu. A pokud o tom, zda se stát naším dobrovolníkem, stále váháš, napiš nám na e-mail  youngcaritas@charita.cz, tvé dotazy ti rádi zodpovíme. O zkušenostech jiných dobrovolníků nebo jiných aktivitách, které v souvislosti se situací na Ukrajině pořádáme, si můžeš přečíst na našich webových stránkách www.youngcaritas.cz nebo třeba na našem instagramu či facebooku.

Chci se stát dobrovolníkem

DOBROVOLNÍCI

Související články

„Já pomáhám jim a oni mně,” říká o dětech učitelka z Ukrajiny
2022 15. 7.

„Já pomáhám jim a oni mně,” říká o dětech učitelka z Ukrajiny

Kataryna je učitelkou v adaptační skupině, která v polovině května vznikla díky týmu Young Caritas, jenž reagoval na situaci přicházejících uprchlíků z Ukrajiny. Sama Kataryna byla jednou z nich. Na Ukrajině pracovala s dětmi, a tak ví, co v současnosti nejvíce potřebují. „Je to jako nikdy nekončící psychologická poradna,” popsala svůj čas strávený s dětmi v adaptační skupině.

Domovy nechaly na Ukrajině. Děti v Česku jim je ale připomínají
2022 29. 6.

Domovy nechaly na Ukrajině. Děti v Česku jim je ale připomínají

Lidia a Oksana pochází z Ukrajiny. Ještě před nedávnem tam spokojeně vykonávaly role učitelek v mateřské škole. Ze dne na den však musely své domovy opustit a zamířily proto přímo do Česka. V Praze se na půdě Vysoké školy uměleckoprůmyslové postavily do vedení adaptační skupiny pro malé děti a pod záštitou Charity ČR získaly placené zaměstnání. „Díky dětem jsme aspoň na chvíli mohly zapomenout na to, co se stalo na Ukrajině a pokračovat v normálním životě tady,” říkají.

Dobrovolnice: U každého vidím strach v očích, ale s dětmi si dobiju baterky
2022 21. 3.

Dobrovolnice: U každého vidím strach v očích, ale s dětmi si dobiju baterky

Světlana se narodila a prožila své mládí na Ukrajině. Momentálně žije už 25 let v Česku, kde za chvíli získá i české občanství. Jako ukrajinsky mluvící dobrovolnice se stala důležitou součástí týmu Young Caritas, který za pár dní od vypuknutí ruské invaze na Ukrajině vybudoval širokou síť dobrovolníků. Ti v tuzemsku pomáhají příchozím ukrajinským uprchlíkům se v novém prostředí rychle zorientovat.