Lucie Kohoutová

CHALLENGE: Máme za sebou první víkendovku

Young Caritas CHALLENGE je v plném proudu. Jak proběhla první víkendovka?

CHALLENGE: Máme za sebou první víkendovku

Začala Young Caritas CHALLENGE a my jsme zdolali první výzvu v podobě prvního víkendového setkání. To proběhlo třetí březnový víkend v pražském Toulcově dvoře. Výzva to byla hned z několika důvodů – pro některé z účastníků už jen samotná cesta přes půl republiky představovala plnohodnotný důkaz zájmu o CHALLENGE, pro další bylo velkou výzvou vyšetřit čas. Pro organizátory bylo hlavní výzvou připravit takový program, aby první víkendovka splnila nelehký cíl - kromě seznámení se, dát vzniknout nápadům na projekty, které pomohou s naplňováním Cílů udržitelného rozvoje. O jaké cíle vlastně jde? Jak je to všechno provázané a jak můžeme zrovna my přispět k budování cesty k udržitelnějšímu světu?

IMG_3334 2

Sešlo se nás celkem devět účastníků a čtyři průvodkyně. V sobotu nás také navštívila kolegyně Mili z Plzně a program pro nás také obohatila Kristýna Hejzlarová z OSN. Na všechny aktivity svědomitě celý víkend dohlížel také pes Barnabáš.

IMG_3338 2

V pátek večer jsme se kromě seznámení věnovali nastavování vlastních hranic, povídali si o metodách sebepéče a některé jsme si i vyzkoušeli, současný život nás všech je velmi hektický a vměstnat do něj ještě udržitelný projekt, to chce nejprve omrknout prostor, který pro takový projekt máme a procvičit nástroje, kterými tento prostor můžeme kultivovat.

IMG_3339 2

S vědomím našich limitů, ale i tužeb jsme se v sobotu pustili do probírání cílů udržitelného rozvoje. Nápady na projekty se díky různým aktivitám začaly pomalu klubat a rýsovat se také začaly týmy. V sobotu večer už jsme o čile diskutovali o nápadech a možných úskalích realizace. Debata byla tak živá, že jsme skoro zapomněli, že jsme chtěli ještě koukat na film.

IMG_3343

V neděli se už v týmech pracovalo samostatně. I přes poměrně nízké teploty jsme užívali sluníčka a i nápady začaly chytat bronz a získávat konkrétnější obrysy.

IMG_3342

Odjížděli jsme s pocitem nadšení a očekávání, s pocitem plného žaludku, o který se naprosto perfektně celý víkend staraly obětavé kuchařky. S pocitem hřejivým, že nejspíš vzniká něco důležitého a tím nemyslím projekty, ale hlavně přátelství, chuť a odvaha společně pomáhat světu kolem nás, aby se stal tím světem, ve kterém chceme žít.

Autorka: Aneta Fodorová