Veronika Zvánovcová

„Pomoz sobě a pak pomáhej ostatním,“ vyzývají Young Caritas

Young Caritas chtějí spolu s partnery přispívat k diskusi v oblasti duševního zdraví napříč generacemi.

„Pomoz sobě a pak pomáhej ostatním,“ vyzývají Young Caritas

Každý se občas setká se smutkem. Někdy to však přichází neúměrně často a mívá to negativní dopad na celkovou kvalitu života. Lidé ale mívají problém přiznat si, že potřebují pomoc odborníků. Zároveň se často setkávají s různými stereotypy a relativizací ze stran svého okolí. Charita Česká republika se pokusí spolu s partnery o jejich odbourávání. Zároveň chce apelovat na lidi, že pokud chtějí pomáhat, musí začít u sebe.

Na platformě Young Caritas, která pod Charitu Česká republika patří, vzniká síť partnerů napříč všemi sektory, kteří budou společnými silami otevřeně mluvit o duševním zdraví. Jejich cílem bude odbourat stereotypy a přesvědčit lidi všech generací, že vyhledat pomoc není známkou společenské méněcennosti, ale naopak zodpovědný akt, kterým pomohou sobě i okolí.

„Charita Česká republika pomáhá lidem v České republice i v zahraničí. Je největším nestátním poskytovatelem sociálních a zdravotních služeb u nás. A naším krédem je heslo: nejprve pomoz sobě a pak můžeš pomáhat ostatním. A přesně to je myšlenka celé naší kampaně. Člověk musí nejprve vyřešit vlastní problémy, aby mohl řešit ty ostatních lidí,“ říká David Zítek, koordinátor iniciativy „Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj“, jehož součástí je i kampaň o duševním zdraví. Ta bude probíhat především na sociálních sítích, její součástí však bude také panelová diskuse s odborníky doplněná o sérii rozhovorů s lidmi, kteří mají k tomuto tématu blízko.

Iniciativa „Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj“, kterou pro letošní rok podpořila Česká rozvojová agentura, má za cíl přispívat k naplňování Cílů udržitelného rozvoje, které byly přijaty na summitu OSN v roce 2015. Do toho chce zapojit především mladé lidi. Charita Česká republika se dlouhodobě zaměřuje na práci s mladými, ve kterých se snaží probouzet solidaritu i společenskou odpovědnost. Proto její sekce Globálního rozvojového vzdělávání přenesla do České republiky celoevropskou platformu Young Caritas, na které iniciativa vznikla. „Chceme mladé lidi motivovat a zároveň jim vytvářet příležitosti pro pozitivní ovlivňování svého okolí. Proto jsme v rámci iniciativy zvolili tři Cíle udržitelného rozvoje, kterým se v následujících měsících hodláme věnovat,“ říká David Zítek a dodává, že těmito cíli jsou „Klimatická opatření“, „Méně nerovností“ a „Zdraví a kvalitní život“. Právě na poslední, jehož součástí je i duševní zdraví, se zaměří Young Caritas v květnu a červnu.

David Zítek
Projektový koordinátor