Živé knihovny na školách

Živé knihovny při Akademii Young Caritas odstartovaly! První z nich už máme za sebou, do konce školního roku se však chystáme ještě na další čtyři. Pro studentky a studenty z Gymnázia Čakovice jsme si připravili čtyři inspirativní „knihy“, které se svými příběhy pokusily zbourat nejeden předsudek.

Živé knihovny na školách

Živá knihovna Čakovice – zpětná vazba od studentů:


“Bylo velmi obohacující vést rozhovor s lidmi, kteří to v životě neměli jednoduché. Nabyli mě energií a chutí do života. Také jsem si uvědomila, že každý problém se dá zvládnout. Velmi ráda bych si něco podobného zopakovala.“


“Mysleli jsme, že budeme sedět ve třídě a číst knihy. Netušili jsme, že to bude uspořádané touto cestou.”


“Živé knížky byly velice milé a sympatické. Velmi obdivujeme jejich odvahu mluvit o svém životě dopodrobna. A také to, že jim nevadilo odpovídat na naše otázky, i když někdy byly dost osobní.”


“Shodli jsme se, že obdivujeme živé knihy. A to nejen ty, co nám přišly vyprávět o svůj životní příběh, ale všechny, kteří jsou schopni o svých nelehkých zkušenostech z minulosti a současnosti mluvit.”

Co je Živá knihovna?

Projekt Živá knihovna usiluje o snižování nerovností ve společnosti, prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie, extremismu i bourání předsudků a stereotypů. Výsledkem je posílení respektu, lidskosti, empatie a solidarity. 

Stereotypy a předsudky máme v hlavě všichni, orientovat se ve světě kolem nás bez nich zkrátka není možné. Toto přednastavení nám napomáhá k logickému propojování souvislostí. Rozum nás vede k tomu, že člověk v bílém plášti procházející nemocnicí bude pravděpodobně doktor, nevidomý člověk může mít potíže s orientací a mohu mu tedy nabídnou pomoc. Zároveň je však třeba mít na paměti, že tyto zažité pravdy nemusí být vždy 100% pravdivé. Skutečnost, že je člověk na vozíčku, totiž ještě neznamená, že nemůže jezdit na kole a jiná barva pleti nepředznamená, že dotyčný není Čech. Proto bychom o nich měli přemýšlet.

Ptáte se, kde se takové stereotypy a předsudky berou? Nejen to zjišťují studentky a studenti v rámci Živé knihovny. V rámci tohoto speciálního druhu knihoven si čtenáři nepůjčují obyčejné knížky, ale opravdové lidi, kteří se svůj osobní příběh nebojí sdílet. Jsou to lidé, jejichž osudy jsou neuvěřitelné, smutné, fascinující, ale také provokativní, inspirující, šokující nebo zkrátka těžko představitelné. Přestože by vás osobní příběh těchto osobností nesmírně zajímal, v běžném životě vás třeba ani nenapadne dát se s nimi do řeči, a právě proto přichází Živé knihovny. Společně se učíme netvořit si na člověka jasný názor dopředu jen na základě nějakého znaku, stejně jako to, jak být více otevřený existenci i jiných variant.

Učíte na pražské základní či střední škole? Chcete i na vaší škole uspořádat Živou knihovnu? Ozvěte se nám na e-mail lucie.konvalinkova@charita.cz a domluvíme se!