Young Caritas dál pokračují v pomoci uprchlíkům. Skončit se nechystají. Naopak!

Young Caritas pomáhají ukrajinským uprchlíkům

Young Caritas dál pokračují v pomoci uprchlíkům. Skončit se nechystají. Naopak!
Od počátku války na Ukrajině přišly do České republiky desetitisíce lidí. Snaží se tady najít bezpečí, klid, práci i důstojné útočiště. V drtivé většině se jedná o matky s dětmi, jejichž otcové zůstali ve válkou sužované zemi. Young Caritas, kteří jsou součástí Charity Česká republika a již ze své podstaty se snaží pomáhat lidem v nouzi, zahájili hned od prvních dnů konfliktu organizovanou pomoc, kterou směřovali především na děti. V Praze tak vzniklo Centrum Young Caritas, které ukrajinským dětem nabízí nejrůznější aktivity. Mezi ně patří například příměstské tábory či organizované výlety, exkurze nebo klubovna. V blízké době jsou pak v plánu jazykové kurzy, sociální a pracovní poradenství či takzvaný buddy program, který má propojovat ukrajinské a české děti.

V Infocentru Charity Česká republika v centru Prahy se poslední dva měsíce školního roku scházely předškoláci, kteří zde trávili, pod dozorem zkušené učitelky a dobrovolníků Young Caritas, každý všední den. Na první pohled nic výjimečného. Avšak jen do chvíle, než se rozkryje původ všech účastníků. Děti totiž, ještě pár měsíců zpět, chodily do školky ve své rodné Ukrajině. Paní učitelka Kateryna vyučovala anglický jazyk v Oděse. Nyní je dohromady přivedla událost, kterou si nikdo z nich nedovedl představit ani v nejhorším snu. Válka. 

Procvičování češtiny na příměstském táboře

Příchod letních prázdnin sice denní „dětský koutek“ ukončil, činnost Centra Young Caritas však nikoliv. Pro ukrajinské děti jsme připravili čtyři cykly příměstských táborů, které proběhly v červenci a srpnu. Děti pod vedením zkušených lektorek, ukrajinských asistentek, dobrovolníků a dobrovolnic podnikly řadu výletů a exkurzí vždy s důrazem na procvičování českého jazyka.

Hledání pokladu

Poslední prázdninový den jsme s partou dětí od 8 do 14 let vyrazili na výlet do Staré Huti u Dobříše. Celou cestu nás navigovaly fáborky a čekaly na nás úkoly, které bylo potřeba splnit, abychom získali nápovědu, jak se dostat k ukrytému pokladu. Na závěr jsme si na v lese posbíraném dřevě opekli buřty a zajedli je čokoládou ukrytou v pokladu.

Hlavním přínosem pro účastníky všech aktivit není jen zahnaná nuda v době prázdnin či opečený vuřt. „To, co je na tom všem zásadní, je zapojení ukrajinských dětí do běžného života bez neustálých myšlenek na válku, ve které jsou často zapojeni jejich otcové, bratři nebo dědečci. Kromě toho získají přátelství s českými dětmi, které se akcí také účastní a snáze se naučí český jazyk. V neposlední řadě pak takové akce pomáhají jejich maminkám, které mají alespoň nějaký čas na hledání práce, studium českého jazyka či odpočinek v obtížné situaci“, říká Lucie Konvalinková, koordinátorka Centra Young Caritas.

A právě to bude podstatou aktivit Centra Young Caritas i v novém školním roce. „V plánu jsou kurzy češtiny pro děti mládež i dospělé z Ukrajiny, psychosociální a kariérní poradenství, klubovna či takzvaný buddy program,“ zmiňuje Lucie Konvalinková část hlavních aktivit, které budou od září probíhat v centru Prahy. Právě zmiňovaný buddy program již funguje například v Hradci Králové, kde místní pobočka Young Caritas propojuje ukrajinské děti s těmi českými. „V podstatě se jedná o to, že dáme dohromady českého a ukrajinského žáka, kteří se budou spolu doučovat v našich prostorách a pokud jim spolupráce bude vyhovovat, mohou v ní pokračovat kdekoliv je napadne. Variantou je také, že je podpoříme v nějakém společném kulturním či sportovním programu. Ukrajinské děti tak navážou nová přátelství a snáze se adaptují do české společnosti“, uzavírá Lucie Konvalinková.