V Klubovně Centra Young Caritas se ukrajinské děti baví i učí češtinu. Zapojte se jako dobrovolník*ce!

Propojit české a ukrajinské děti je vize Dany Benediktová (29), která vede Klubovnu Centra Young Caritas. Vystudovaná sociální pracovnice ví, že  nezáleží na tom, odkud pocházíte, dětské sny a touhy jsou ve všech koutech světa podobné. Každé z dětí se hlásí o pozornost, někdy s něčím potřebuje pomoct a po většinu času touží objevovat a tvořit. A to se v Klubovně snaží podpořit!

V Klubovně Centra Young Caritas se ukrajinské děti baví i učí češtinu. Zapojte se jako dobrovolník*ce!
Komu je klubovna v Centru Young Caritas určena?

Všem dětem školou povinným, takže i středoškolákům, kteří jsou z Ukrajiny, ale i Česka, Slovenska a dalších zemí. Primárně je sice klubovna určená ukrajinským dětem, ale protože je chceme integrovat do českého prostředí, jsme rádi, když se k nám připojí děti z Česka.

Dano, jak dlouho už pro Charitu pracuješ?

To si pamatuju úplně přesně. Minulý rok, 24. února, to byl čtvrtek, začala válka a hned 25. ráno jsem přišla do Charity s tím, že budu dobrovolničit. Umím rusky, takže jsem toho chtěla využít. Vlastně celý život pracuju v oboru jako sociální pracovnice s dětma, nebo dobrovolničím, když bylo potřeba, hned jsem se zapojila. Úplně původně jsem hlídala děti v Kongresovém centru ve středisku pro příchozí z Ukrajiny, ale pak jsem dostala na starost aktivity celé Klubovny.

Volnější program

Nedávno jste v Klubovně uspořádali hudební odpoledne. Jak to proběhlo?

Do Klubovny k nám přijel dobrovolník Mikuláš a přivezl s sebou různé hudební nástroje a děti na ně postupně učil hrát. To by samozřejmě úplně nešlo, kdyby to byly standardní hudební nástroje jako kytara nebo housle, ty jsme tam neměly. Naopak si děti vyzkoušely bubínky, břinkátka a další nástroje, které ani neumím pojmenovat (smích). Společně jsme tak objevovali všechny možné zvuky a rytmy, které tyto nástroje vyluzují.

V čem pomáhá taková aktivita ukrajinským dětem?

Děti se na podobných akcích navzájem seznámí, udělají si kamarády, učí se česky, poznávají naši kulturu a to, jak v Česku žijeme. Zároveň například skrze nástroje rozvíjíme jejich zájmy. Tím, že jsou tyto programy zdarma, děti si u nás mohou vyzkoušet širokou škálu aktivit, a je jen na nich, v čem budou pokračovat.

Co ještě v Klubovně děláte?

Především dětem pomáháme s úkoly do školy a když jim není něco jasné, snažíme se jim látku vysvětlit. Soustředíme se hlavně na češtinu, ale přijít mohou s jakýmkoliv předmětem. V pracovní dny je klubovna otevřená od 13:30 do 17:30 a ve středu je vždy speciální program. Tam většinou vyrábíme, chystáme experimenty nebo právě hrajeme na hudební nástroje. Ostatní dny je pak program volnější a děti mohou přijít s vlastním nápadem. Nedávno třeba děvčata uspořádala módní přehlídku v oblečení, které je v Centru k dispozici volně k rozebrání. Nebo jsme hrály hru na scénky, kdy jsem měla uhodnout, koho děvčata představují a o čem příběh je. Celé představení vždy odehrály v češtině, takže se nejen učily česky, ale zároveň jsme měly zábavu na celé odpoledne.

Pořádáte akce i venku?

Jednou za měsíc jezdíme na výlety, většinou někam do přírody, kde se snažíme zapojit i české děti. O jarních prázdninách jsme ale pořádali celotýdenní příměstský tábor, kdy jsme mimo klubovnu byli každý den. Například jsme navštívili hasičskou stanici, kde jsme si prohlédli garáže a otestovali sirény. Jiné dny jsme šli do muzea nebo se podívat na zvířátka.

Jak zvládáš jazykovou bariéru, když ukrajinsky nemluvíš?

Děti chodí do českých škol, kde se učí česky, takže spolu v tomto jazyce také komunikujeme. Když už se stane, že nám nerozumí, tak to zkoušíme ukrajinsky, rusky nebo anglicky, případně pak přes překladač.

Měla jsi obavy z práce s ukrajinskými dětmi?

Spíš ne. Co se týká jazykové bariéry, věděla jsem, že se domluvíme, že naše jazyky nejsou zas tak odlišné. Už jednou jsem byla v dětských domovech v Kyrgyzstánu, taky jsem neuměla jazyk a taky jsme se domluvili. Spíše jsem se bála o to, jak oni to budou zvládat, v jakém psychickém stavu přijedou. Také jsem nevěděla, jestli jim dokážeme nabídnout všechno, co v danou chvíli potřebujíi.

Stačí přijít

Jak se mohou děti do klubovny přihlásit?

Mohou se přihlásit buď přes náš registrační portál reservio.cz, kde vidí i podrobný program, anebo jednoduše přijít. Protože jsme tam každý všední den, ve stejný čas, tak nás po zazvonění na zvonek na okně vždy zastihnou. Všechny aktivity v klubovně jsou zdarma, takže opravdu nic nepotřebují.

Pořádáte v Centru kromě akcí pro děti i nějaké vícegenerační aktivity?

Jednou za dva měsíce se konají větší akce, třeba teď Velikonoční setkání. Tyto události bereme právě jako taková komunitní setkání s programem, kam mohou přijít celé rodiny s dětmi. Akce podobného typu jsou důležité v tom, že rodiny navazují vztahy s ostatními, sdílí podobné zážitky a zároveň se mohou opřít o nás, když s čímkoliv potřebují pomoc. Protože se konají na stejném místě, jako se odehrává klubovna a pořádají je stejní organizátoři, děti už vědí, do čeho jdou, a tak je dán prostor rodičům, aby se s námi seznámili a věděli, že je o jejich děti dobře postaráno.

Mohla bys prozradit, co zajímavého chystáte v nejbližších dnech a měsících?

Ku příležitosti Mezinárodního dne matek budeme vyrábět překvapení maminkám a babičkám. Před Velikonocemi pak budeme připravovat truhlíky, do kterých pak vysadíme kytičky.

Čím ti děti naposledy udělaly radost?

Den poté, co jsme se vrátili z hasičské stanice, děti začaly vytvářet ze zažehlovacích korálků všechno, co si z exkurze zapamatovaly. Udělaly mi velkou radost, protože jsem si myslela, že ani moc výklad neposlouchaly, nedávaly pozor, ale ukázalo se, že si pamatovaly skoro všechno, co jim bylo řečeno. Vyrobily dokonce i hasiče v protichemickém obleku, který si v hasičárně samy zkoušely.

Podobné akce určitě pořádají i jiné organizace. Proč by si rodiče ukrajinských dětí měli vybrat právě Klubovnu Young Caritas?

Máme zkušený tým, který umí s dětmi dobře pracovat. Jsou to většinou sociální pracovníci, kteří si s dětmi už hodně prožili. Po profesionální stránce máme tedy aktivity dobře zajištěné. Zároveň zapojujeme ukrajinské dobrovolníky i pracovníky, takže porozumění nám problém také nedělá. A co se týká programu, pro ten máme perfektní místo v Haštalské 11 na Praze 1, kde od konce minulého roku vzniklo naše skvělé Centrum Young Caritas. Chceš se zapojit do pomoci ukrajinským dětem a stát se dobrovlníkem*cí? Napiš na youngcaritas@charita.cz pro více informací.