Tříkrálové peníze jsou na cestě k potřebným

Jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky se definitivně uzavřel a peníze tak mohou začít pomáhat ve všech regionech naší republiky. K částce, kterou v lednu vykoledovali malí i větší králové do tříkrálových kasiček, přibyly ještě DMS a další dary zaslané na sbírkový účet. K 30. dubnu tak výnos Tříkrálové sbírky 2020 činil 133 803 733 korun.

Díky neúnavné snaze mnoha lidí byl výtěžek sbírky opět rekordní a ten loňský překonal téměř o 11 milionů korun. Poděkování organizátorů míří především k dobrovolníkům, kteří zorganizovali koledování a vyrazili do ulic s tříkrálovou koledou na rtech. Jejich zásluhou a vložili lidé do pokladniček neuvěřitelných 130 347 953 korun. Výsledek svědčí o tom, že dárci přijímali koledníky nejen vlídně, ale především štědře. Zato jim patří velký dík, stejně jako všem těm, kteří neváhali zaslat DMS nebo peníze přímo na účet. Výnos sbírky tím zvýšili o další 3 455 780 korun. „Na koledu sice letos vyrazilo více než 70 tisíc malých králů, přesto zbývá mnoho domácností, které s koledou navštívit nestihneme. Velmi si vážíme všech, kteří přispějí i bez osobního kontaktu, který je pro Tříkrálovou sbírku charakteristický. Je to pro nás důkaz, že lidé sbírce důvěřují,“ vzkazuje Gabriela Víšová, hlavní koordinátorka sbírky. 

Poděkování patří také dlouholetým partnerům, bez nichž by se sbírka nemohla rozvíjet a každý rok tak pomáhat více a více lidem. Jedná se o společnost T-Mobile a Nadaci České spořitelny. Obrovským přínosem pro sbírku jsou zaměstnanci České spořitelny, kteří vykoledovaných 130 milionů přepočítali a vložili na účet. Také k nim míří z Charity díky, stejně jako k zaměstnancům obecních a městských úřadů, kteří letos zapečetili a rozpečetili téměř 25 tisíc pokladniček.

Organizátoři děkují i společnosti Leo Express za letošní novinku – koledování ve vlacích, dále společnosti City Digital Media za propagaci sbírky, Fóru dárců za zprostředkování služby DMS a mediálním partnerům České televizi a Českému rozhlasu. „Děkujeme také chráněným dílnám Reparto Zábřeh, Sansimon Znojmo a dílně Charity Hrabyně za výrobu propagačních předmětů sbírky,“ dodává Gabriela Víšová.

Zásluhou dobrovolníků, dárců i partnerů jsou nyní peníze rozděleny podle předem daného klíče a putují do charitních zařízení a projektů, které charity určily ve svých záměrech už vloni. Mezi klienty charity patří senioři, lidé s hendikepem, rodiny v tísni, lidé bez domova, z vyloučených lokalit nebo sociálně slabí. Tříkrálová pomoc je stejně široká jako spektrum charitních služeb těmto lidem.

Zásadní význam pro sociálních a zdravotní péči v Charitě mají auta, jimiž se pečovatelé a pečovatelky dopravují ke klientům, nebo určená ke svozu klientů. Tříkrálová sbírka každoročně umožní obnovovat charitní vozový park, letos třeba v Holešově, Jihlavě, Dolním Újezdě nebo Odrách. Důležitou součást charitní činnosti tvoří hospicová a paliativní péče – Tříkrálová sbírka ji podpoří v Olomouci, Přerově, Divišově, Rajhradě, Českých Budějovicích, Lišově nebo Tachově. Provoz charitního šatníku bude letos díky sbírce možný ve Slaném, Dačicích či Novém Jičíně. V Českém Krumlově využijí výnos sbírky pro podporu chráněného bydlení, v Červeném Kostelci vymění okna v Domově svatého Josefa, V Českém Těšíně se senioři v charitním domě mohou těšit na nové postele a v brněnské diecézi přispěje sbírka k dalšímu rozvoji projektu charitní záchranné sítě pro lidi, kteří propadnou sítem státní pomoci. V mnoha charitách využijí výnos sbírky unikátním způsobem – v Chomutově přispějí na chov Farní miniškoličky, Ve Zlíně umožní letní pobyt dětem a mládeži s diagnózou SMA a dystrofiemi a na Domažlicku podpoří canisterapii v sociálních službách. Ze zahraniční pomoci jmenujme projekt adopce na dálku charit v královéhradecké diecézi, plzeňské diecézi a pražské arcidiecézi.

Související články