Rok 2022 v Young Caritas byl ve jménu Ukrajiny, vzdělávání a udržitelnosti

Přinášíme The best of Young Caritas 2022

Rok 2022 v Young Caritas byl ve jménu Ukrajiny, vzdělávání a udržitelnosti

Spoluvytvořili jsme 20 živých knih, uspořádali 9 přednáškových bloků, pomohli 350 lidem z Ukrajiny a o 12 lidí rozšířili tým. To je jen zlomek čísel, která vykreslují rok 2022 v Young Caritas. Neformální vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje, na které jsme specialisté, se podařilo dostat také k ukrajinským uprchlíkům a pomoci jim adaptovat se na podmínky v Česku. Dále jsme podporovali aktivní mladé lidí, studenty i jejich pedagogy, aby společně našli nové způsoby, jak uchopit současné společenské výzvy.

Young Caritas v Českých Budějovicích

Léto v Young Caritas v Českých Budějovicích bylo plné super akcí pro děti z Česka i Ukrajiny, například  hra Hrdinové mezi námi. S dětmi jsme se vydali na dobrodružnou plavbu, během které jsme navštívili pět ostrovů. V závěru tábora se dětem podařilo najít truhlu s pokladem a zjistily, že hrdina je každý, kdo překoná překážky.  Na podzim jsme pak vyráběli vánoční přání pro seniory a na poslední akci roku jsme připravovali koledníčky Tříkrálové sbírky na jejich nezastupitelný úkol. „Děti se hravou formou seznámily s posláním Tříkrálové sbírky, vyzkoušely si koledování nanečisto, vyrobily si koruny, a hlavně poznaly, že věnovat svůj čas pro pomoc druhým, má smysl,“ přibližuje koordinátorka YC v Českých Budějovicích Lucie Kohoutová.

Young Caritas v Hradci Králové

Ve druhé půlce letních prázdnin se Young Caritas Hradec Králové věnoval dětem, které navštěvovaly kurzy češtiny v Integračním centru pro cizince. Připraven pro ně byl rychlokurz zajímavostí z Česka i Královehradeckého kraje. Děti si dále vyrobily kulisy pro divadélko na známou českou písničku, kterou se naučily. Kurzu se účastnilo hodně dětí ukrajinských uprchlíků, které byly vděčné za rozptýlení. Intenzivní celodenní výuka obnášela nejrůznější metody a aktivity neformálního vzdělávání. 
“Opravdu hrdé jsme na projektový den “Poznej Japonsko”, který jsme uspořádaly na sklonku roku,” říká Oksana Evsina z Young Caritas v Hradci Králové. Se slečnou Miu si děti vyzkoušely japonskou kaligrafii. Základní informace a nové poznatky o Japonsku jsme si s dětmi prověřili pomocí pracovního listu, kde měly za úkol odpovědět na otázky, vybarvit vlajku nebo nakreslit typické atributy Japonska. Dětem se moc líbily japonské skládačky - origami a poslechly si ukázky písní i pohádku v japonštině.

Young Caritas do škol

Anorektik, lesba nebo nevidomý člověk přicházejí mezi studenty středních škol. To je projekt Živé knihovny, který Ráchel Veselá, vedoucí Akademie Young Caritas, nejvíce vyzdvihuje pro rok 2022. “Studenti a studentky si na vlastní kůži mohou číst pohnuté příběhy lidí, kteří pro svůj vzhled, orientaci či původ zažili diskriminaci, šikanu, případně byli společností vyčleňováni. Skrze vyprávění získávají zkušenost s tím, že to, co si o člověku na první pohled myslíme, nemusí odpovídat skutečnosti. S dětmi před samotným čtením i po něm pracujeme s koncepty vlastní identity, s tím, jak vnímáme okolí a jak okolí vnímá nás. Tím si uvědomujeme, kde se předsudky ve společnosti berou,” vysvětluje princip jejich fungování Veselá. V průběhu roky 2022 uspořádali celkem 10 živých knihoven s dohromady 20 živými knihami, v nichž si četlo 250 studentů a studentek.

Akademie Young Caritas se prostřednictvím Živé knihovny snaží pedagogům ukázat jednu z nových metod práce v oblasti neformálního vzdělávání, které nemá být jen o předávání vědomostí, ale také o utváření vlastních postojů a získávání praktických dovedností. Další metodou je Photovoice využívající současné technologické trendy . Sociální problém, který studenty a studentky nejvíce trápí ve škole a jejím okolí, zachytí na svůj mobil a vytvoří z něj obrázek podobný stories. “Díky síle obrázků si lépe uvědomí závažnost problému a dokáží se na něj podívat novýma očima,” vysvětluje Veselá. Do Akademie YC se letos zapojilo 10 škol a 18 pedagogů. 

Podpora aktivních mladých

Young Caritas se dále věnovalo propojování veřejné, soukromé a občanské sféry a apodpoře a rozvoji aktivního občanství mladých lidí. Nejzásadnější akcí v této oblasti působení Young Caritas se stala konference Svět 2030, které proběhla na podzim v Litoměřicích. “Jsem opravdu hrdý, protože se nám podařilo vytvořit událost, které se zúčastnilo více než sto lidí. V rámci devíti přednáškových bloků vystoupilo přes dvacet řečníků z nejrůznějších firem, spolků a organizací. Zároveň pro návštěvníky byly nachystány dva praktické workshopy s Rekávou a Sdílnou,” vyjmenovává Zítek s tím, že ústředním tématem konference byly cíle udržitelného rozvoje s důrazem na lokální dopady. Udržitelnost pak rovněž hrála důležitou roli v novém podcastu teprve šestnáctileté Johany UPON o udržitelných projektech okolo nás, jehož vznik Young Caritas letos podpořili.

Pomoc Ukrajině

Centrum Young Caritas vzniklo krátce po začátku války na Ukrajině a od té doby přivítalo kolem 350 lidí. Okamžitě zareagovalo na jejich potřeby, pomohlo s bydlením, oblečením, jídlem i hlídáním dětí. Pro předškolní děti vznikla adaptační skupina, k ní se přidala další a později, když byly prvotní potřeby zajištěny, zorganizovaly pracovnice výlety a kreativní dílny.

“Je super, že se ukrajinské děti na výletech poznávají s dětmi z Česka. Hrají si spolu, povídají a vzájemně se obohacují. To pro nás bylo klíčové, zapojit děti z Ukrajiny, nevyčleňovat je, aby se snáze dokázaly adaptovat na české prostředí,” vysvětluje Lucie Konvalinková, koordinátorka Centra Young Caritas. Kromě dětské klubovny, kterou navštívilo 150 ukrajinských dětí, Young Caritas pro Ukrajince pořádá kurzy českého jazyka, poskytuje služby terapeuta nebo sociální podporu či kariérní poradenství.

“Jsem neskutečně pyšná na to, jak rychle jsme zvládli na válku zareagovat a centrum a jeho aktivity vytvořit. Už po pár dnech jsme vypravovali první kamion s potřebnými věcmi na Ukrajinu. Neuvěřitelné také bylo, jak se nám ve velkém ozývali dobrovolníci s nabídkou pomoci. Vytvořili jsme pro lidi z Ukrajiny prostor, kde můžou spolu tvořit, popovídat si, dát si čaj a vytvořit novou komunitu,” má radost Konvalinková.

PF 2023

“Seděli jsme v kanceláři a vlastně jsme vůbec nevěděli jak s tím naložit, protože učíme o globální odpovědnosti a víme, jak by svět měl vypadat, když všechno funguje správně a jací by na sebe lidé měli být. A najednou nám na dveře zaťukala taková challenge,” vzpomíná koordinátorka Young Caritas Petra Cmárová na první okamžiky, kdy s kolegy přemýšleli, jak v práci přistoupit k válce. “Zvažovali jsme, jestli se nezaměřit na témata uprchlictví, tolerance a solidarity k uprchlíkům, ale protože jich do Česka přicházelo hodně, rozhodli jsme se jednat,” poodkrývá vznik  aktivit na podporu lidí z Ukrajiny.

Největší výzvou pro Young Caritas byla podle Cmárové skutečnost, že nikdy nemuseli reagovat na humanitární krizi v České republice v takovém rozsahu. Přesto se toho ale tým kolegů zhostil velmi profesionálně. Young Caritas se za rok naučil novým dovednostem, z původních šesti se rozrostl na tým osmnáct lidí a začal jednat ze dne na den, jakkoliv byl doposud zvyklý připravovat projekty třeba půl roku. Za velký úspěch považuje otevření prostoru Centra YC na Praze 1 v Haštalské ulici, kde už se konala Mikulášská besídka, dílničky pro děti nebo vánoční setkání.

Do roku 2023 by Young Caritas popřála, aby týmu vydržela energie, která v průběhu roku vznikla a zůstala taková, jaká je. “Za Young Caritas stojí tým nadšených lidí, kteří potřebují, aby jim práce dávala smysl, a mají chuť měnit věci kolem sebe a předávat své zkušenosti. Aby díky nám mohli mladí lidé realizovat své nápady. K tomu všemu je energie klíčová, nemůžeme to dělat na půl plynu. Je potřeba do toho dát všechno,” je přesvědčena Cmárová.

Autor: kolektiv