Re – sáčkujeme

Během jednoho z říjnových odpolední se v pražské Vladislavce uskutečnil další z našich kreativních workshopů. Ptáte se, co že jsme si to vyrobili tentokrát?

Re – sáčkujeme

Re – sáčkujeme, tak zní název jednoho z mnohých projektů našich dobrovolnic. Jednoduchý, avšak dalekosáhlý nápad ušít si vlastní sáčky vznikl v reakci na plýtvání přírodních zdrojů. Hlavní myšlenka sáčkování spočívá ve snížení celkové spotřeby jednorázových pytlíků jejich výměnou za látkové. Běžně používané pytlíky zhotovené mnohdy z plastu i papíru zároveň jsou velice těžko recyklovatelné, a proto končí ve směsném odpadu, odkud dále putují na skládku a do spaloven. Sáčky, které jsme se v průběhu workshopu naučili zhotovit, jsou nejen šetrné k přírodě, ale dokonce mnohem vhodnější pro styk s potravinami.

To však není všechno! Kromě sáčků samotných jsme si během odpoledne připravili i znovupoužitelné ubrousky. Opravdu! Holky z Re – sáčkujeme o svých ubrouscích říkají, že díky metodě voskování už jsou s Vámi zkrátka na vždycky. Malý kousek látky potřebný k přípravě opakovaně použitelných ubrousků či sáčků tak může zabránit ekologické katastrofě páchané velkým množstvím jednorázových pytlíků.

Workshopem však Re – sáčkujeme ani zdaleka nekončí. Pokud Vás projekt zaujal a chtěli byste se o něm dozvědět víc, nebo třeba víte o šikovné švadlence, neváhejte holky kontaktovat! Zhotovené sáčky bude možno zakoupit ve vybraných pražských pekařstvích. Vybrané peníze posléze poputují zase zpět k těm, kdo se na šití podíleli. Ozvat se můžete prostřednictvím e-mailu resackujeme@gmail.com nebo telefonicky +420 602 877 804.

Autor: Michaela Kříženecká