Martin Cvrček o zaměstnávání ukrajinských uprchlíků: "týmový duch je na našem pracovišti silnější"

Rozhovor s manažerem hotelu a školícího centra Marianeum.

Marianeum je na první pohled zcela běžný hotel. K ubytování ho využívá veřejnost z nejrůznějších koutů naší planety, jeho školící prostory pak využívají organizace i firmy rozličných velikostí. Přesto je tak trochu jiný. Především tím, že ho provozuje Charita Česká republika, která výnosy z něj využívá na pomoc lidem v tíživé sociální situaci, hendikepovaným, dlouhodobě nemocným, umírajícím, obětem domácího násilí nebo lidem zasaženým živelními katastrofami. Po začátku války na Ukrajině navíc Marianeum zaměstnává uprchlíky, kteří k nám z této země přijeli. "Pomáháme tak vlastně dvojnásobně", říká manažer Martin Cvrček v rozhovoru.

Co byl pro vás prvotní impuls k tomu zaměstnávat lidi prchající před válkou?

Hlavním a prvotním impulsem k tomu zaměstnávat uprchlíky byl ten, že spadáme pod organizaci Charita Česká republika a výnosy hotelu jdou na pomoc potřebným. Takto můžeme pomáhat dvojnásobně. K tváři této organizace navíc patří spolupráce s lidmi různých národností, a to nejen v ČR ale po celém světe.

Co jste od spolupráce s nimi očekával?

Očekával jsem vděčnost za to, že dostanou příležitost, a také vysokou produktivitu, což se naplnilo. Kromě toto byl kontakt s lidmi mluvícími jiným jazykem přínosem pro nás všechny.

V čem spatřujete jejich silné stránky?

Jejich silná stránka je jednoznačně již zmiňovaná produktivita práce.

Co tito zaměstnanci na práci u vás nejvíce oceňují?

Oceňují hlavně vstřícnost a naši trpělivost s tím, jim na začátku se vším pomoci a vysvětlit jim jednotlivé postupy při práci. Samozřejmě jsou také rádi za pravidelný příjem.

V čem jsou pozitiva multikulturního týmu?

Větší nutnost spolupráce, větší trpělivost a respekt vůči kolegům. Týmový duch je na našem pracovišti o poznání silnější.

Máte nějakou zpětnou vazbu od těchto zaměstnanců ohledně toho, jak se jim žije v České republice ve smyslu přístupu naší vlády k jejich přijímání a pomoci?

Za to, co jim vláda poskytuje, jsou rádi, přestože fronty na úřadech jsou nekonečné a berou jim hodně času, který by mohli strávit smysluplněji – ať už odpočinkem nebo prací, čímž by se zvýšil i jejich výdělek. Jsou také rádi, že mohou navštěvovat doktory a čerpat potřebnou lékařskou péči bez dalších finančních nákladů.

Co byste vzkázal ostatním podnikatelům, kteří o zaměstnávání této skupiny uvažují?

Ať to udělají co nejrychleji.