Živé knihovny

Po světě chodí lidé, jejichž osudy jsou neuvěřitelné, smutné, fascinující, ale také provokativní, inspirující, šokující nebo zkrátka jen těžko představitelné. Jsou to ti, se kterými byste se pravděpodobně do řeči jen tak nedali, přestože by Vás jejich životní příběh nesmírně zajímal a mohl by Vám v mnohém otevřít oči.

Živé knihovny

Právě z toho důvodu se na začátku devadesátých let v Kodani začal rozvíjet projekt se jménem Živá knihovna. Tehdy chtěla mládežnická skupina Stop the Violence ukázat na příběh svého kamaráda, který byl pobodán. Skupina pěti mladých lidí přišla s myšlenkou živých knih, kdy si čtenář „půjčí“ člověka a kladenými otázkami pročítá příběhy jeho života. Hlavní motivací této aktivity byla prevence proti násilí. Živé knihovny se však postupem let rozšířily do celého světa a s podtitulem „nesuď knihu podle obalu“ vypráví příběhy lidí, jejichž osud je něčím výjimečný. Většinou se jedná o životy ovlivněné válkou, násilím či rasovými a náboženskými důvody, neobvyklé však nejsou ani příběhy založené na netradičním životním stylu.

živá knihovna_ctverec

Díky Young Caritas si i Vy můžete číst v lidských osudech. Jsme totiž přesvědčení, že sdílení zkušeností je jedním ze základních kamenů na cestě za sociálně spravedlivější společností. Podívejte se, co právě chystáme. Pokud máte podnět či dotaz, ozvěte se nám prostřednictvím kontaktů či formuláře.

Chceš být v obraze?

Přihlaš se do oběru novinek a plánovaných akcí!