Veronika Zvánovcová

První ročník Léta s Young Caritas v Plzni

Projekt Young Caritas pořádal v období letních prázdnin Léto s Young Caritas pro děti zaměstnanců Diecézní charity Plzeň. Také jsme oslovili projekt Fandi mámám.cz a nabídli účast dětem, jejichž rodiče jsou ve složité životní situaci. Pro všechny děti byl zdarma. Zájem o první ročník Léta s Young Caritas nás mile překvapil.

Aktivity vedla koordinátorka projektu Pavlína Rabasová s dobrovolníkem, členem Integrovaného záchranného systému. Pro děti byl připraven zábavně-vzdělávací program plný výletů, workshopů a volnočasových aktivit v charitním duchu. Cílem bylo seznámit děti s prací Charity v Plzeňském kraji.

„S dětmi jsme navštívili Sociálně terapeutické dílny Sv. Josefa v Domažlicích, kde si společně s klienty dílen mohly vyzkoušet různé výtvarné techniky, kterým se zde věnují, jako například práci s ručním papírem, filcem, korálky a mnohým dalším. Děti byly nadšené. Mne obrovsky nadchla vzájemná spolupráce mezi klienty a dětmi. Bylo to velmi přínosné odpoledne pro všechny,“ říká koordinátorka Pavlína.

Děti během jedné z aktivit navštívila také hlídka Policie ČR a edukovala je o policejní práci, ukázala jim své vybavení a také policejní vozidlo. Děti si mohly vyzkoušet výstroj Policie ČR – váha vest není zdaleka tak komfortní, jak by se mohlo zdát. Toto odpoledne bylo pro děti velmi poutavé a svůj zájem policistům dokazovaly zvídavými dotazy. Předvedena byla dokonce i zásahová policejní akce.

S dětmi jsme dále navštívili hasiče a záchranou stanici, kde je členové IZS seznámili s jejich prací, výzbrojí a přidali také poutavé zážitky z profesního života.

Zoologická zahrada města Plzně pro nás připravila komentovanou prohlídku zoo, ta děti velmi bavila a odnášely si mnoho nevšedních zážitků.

Program probíhal také ve spolupráci s kreativními workshopy připravenými na míru pro tento projekt Blankou Piškulovou, která má v Plzni kreativní obchod s dílnou. „Za její spolupráci jsme velmi vděční, Blanka umí děti nadchnout a jejich výrobky byly opravdu krásné,“ dodává Pavlína.

Neopomněli jsme ani na zdravý životní styl a dobré protažení, to s námi strávila odpoledne reprezentantka ČR v běhu na 400 m Tereza Petržilková. Dětem nejenom přiblížila důležitost zdravého životního stylu, ale i co obnáší život sportovce a jak vypadá její běžný den.

Děti odcházely každý den z aktivit spokojené, příjemně unavené a zároveň plné nových zážitků. Všechny projektové dny a tandemy se vydařily nad rámec našeho očekávání a věříme, že jej v příštím létě opět zopakujeme.

Velmi děkujeme všem, kteří pomáhali s přípravou a realizací prvního Léta Young Caritas. Bez této pomoci by program pro děti nemohl být tak pestrý a zábavný. Jmenovitě bychom chtěli poděkovat Ondřeji Štěpáníkovi, Tereze Petržilkové, Blance Piškulové, Sociálně terapeutickým dílnám sv. Josefa v Domažlicích, Nízkoprahovému klubu Chapadlo v Klatovech, zoologické zahradě v Plzni, ZOO Plasy a Evě Karasové.

Young Caritas

EU+MSMT2