Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj

Na platformě Young Caritas vytváříme partnerství soukromého, veřejného a občanského sektoru. Chceme přispívat k naplňování tří Cílů udržitelného rozvoje, "Zdraví a kvalitní život, "Klimatická opatření" a "Méně nerovností". Jsme přesvědčení, že jedině spoluprací napříč celou společností lze dosáhnout viditelných výsledků.

Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj

Naším cílem je vybudovat kvalitní síť partnerů z řad zástupců občanského, veřejného a soukromého sektoru na platformě Young Caritas. Skrze vzájemnou spolupráci chceme aktivně přispívat k naplňování vybraných Cílů udržitelného rozvoje, ke zvyšování dopadu neformálně vzdělávacích aktivit a rozvoji aktivního občanství mladých lidí.

Reagujeme na aktuální témata, která stále více rezonují nejen v Česku, ale i ve světě. Těmi jsou Agenda 2030, zahraniční rozvojová spolupráce České republiky s hlubším zaměřením na Cíle udržitelného rozvoje, partnerství a zapojení mladých lidí. V projektu jsme se zaměřili na konkrétní Cíle, které korespondují s dlouhodobou činností Charity Česká republika a její platformy Young Caritas – "Zdraví a kvalitní život", "Klimatická opatření" a "Méně nerovností".

Projekt je rozdělený do tří fází, přičemž každá se věnuje jednomu Cíli udržitelného rozvoje. Od května do června se soustředíme na "Zdraví a kvalitní život", ve kterém se zaměřujeme na duševní zdraví a s ním spojená témata jako je destigmatizace či tabu. Pomocí kampaně "Mluvíme o duši" chceme přesvědčit především mladé lidi, že mluvit o duševním zdraví je naprosto normální a že na své problémy nemusí být člověk nutně sám.

OSN-3OSN-13OSN-10

Druhým tématem, kterému se budeme věnovat od července až do srpna, jsou "Klimatická opatření". V této oblasti se naše pozornost upne na problémy se suchem a živelnými katastrofami způsobenými především klimatickými změnami. S pomocí organizací i odborníků, kteří se této tématice věnují, chceme ukázat na faktické souvislosti v oblasti klamatických změn.

Posledním tématem bude "Méně nerovností". V této oblasti, budeme mluvit o migraci a globálních souvztažnostech. Jako součást kampaně plánujeme zapojení do festivalu "Mnoho světů", kde proběhnou rúzné diskuse, promítání filmů i výstava fotografií. Akce se uskuteční na přelomu září a října v Jilemnici. Podpoříme tím lokální aktivitu mladých lidí.

Na každém tématu budeme spolupracovat s lidmi z neziskového sektoru i z řad veřejnosti, kterých se problematika nějakým způsobem dotýká. Naším cílem je zesílit jejich hlas a dosah. Plánujeme panelové diskuse, rozhovory se známými i neznámými osobnostmi i vydávání edukativních materiálů. Ukazovat chceme na souvislosti s těmito tématy u nás i v zahraničí, především prostřednictvím misí Charity Česká republika v Zambii, Gruzii, Iráku či Mongolsku. Hodláme dát mladým lidem příležitost, aby se zapojili do aktivního naplňování Cílů udržitelného rozvoje. Podporu hledáme i ve veřejném a soukromém sektoru.

Věříme, že jedině spoluprací napříč společností lze dosáhnout viditelných výsledků.

Projekt "Dialogem k partnerství pro udržitelný rozvoj" pro rok 2021 finančně podpořila Česká rozvojová agentura.

youngcaritas_doplnkova_vertikalniCRA_sidlo_logo_akttvorime_budoucnost-01